BLOG

Ce Spunem

Blog

Întreținerea mobilei din PAL, MDF sau sticlă

Ștergerea prafului, îndepărtarea petelor, lustruirea sau ceruirea sunt câteva modalități prin care îți poți păstra mobilă strălucitoare.

Sfaturi pentru întreținerea mobilei

Mobila din PAL melaminat se întreține în primul rând cu soluții din comerț special concepute pentru acest tip de material, cum sunt cele de la Pronto, Sano sau Polish, și cu lavete moi, de preferat din bumbac, ca să nu zgârâie mobilă.

Dacă mobila este doar prăfuită, fără pete, ea poate fi ștearsă doar cu ajutorul unui pămătuf sau poate fi întreținută cu spray-uri antistatice. Dacă ea este pătată (inclusiv de cerneală și pix), se pot folosi spray-urile emoliente pentru mobilă/multisuprafețe.

Dacă mobila este murdară, cu pete de grăsime (ne referim în special pentru mobila de bucătărie) o soluție de curățat o reprezintă cea pentru geamuri, dar alegeți o soluție care să nu conțină alcool și amoniac pentru că acestea pot distruge lustrul. Mobilierul din PAL, fiind acoperit cu o folie fină de plastic, trebuie în primul rând degresat și acest lucru poate fi realizat cu succes cu această soluție pentru geamuri ce îndepărtează petele de grăsime și lăsă suprafața curată.

O altă soluție pentru întreținerea mobilei murdare este folosirea unei cârpe moi înmuiată în detergent diluat sau într-o soluție din apă și săpun. Atenție însă să nu umeziți excesiv suprafețele deoarece placa de PAL se poate umfla, iar cânturile se pot deslipi. După curățare, suprafața se șterge cu o cârpă uscată pentru a nu rămâne urme.

Pentru lustruirea mobilierului din PAL apelează la o ceară specială pentru lemn.

În afara substanțelor chimice, pentru întreținerea mobilei din PAL, poți folosi și soluții făcute în casă. Astfel, pentru scoaterea petelor, poți folosi o soluție din bicarbonat de sodiu cu apă sau din oțet din vin alb cu apă (o parte oțet și o parte apă), iar pentru degresarea suprafețelor poți folosi suc de lămâie.

Întreținerea mobilei din PAL nu se face cu produse ce conțin alcool, substanțe abrazive și înălbitori sau cu produse dizolvante.

De asemenea trebuie să fiți atenți la locul în care amplasați mobila din PAL ( în special în bucătărie) deoarece PAL-ul este sensibil la umezeală și temperatura ridicată. Dacă îl amplasați în apropierea unei surse de apă (chiuvetă) și mobilierul se udă, ștergeți imediat cu o cârpă moale uscată. Dacă îl amplasați în apropierea unei surse de căldură (aragaz), lăsați o distanță de 2-5 cm față de aceasta.

Mobilă din MDF este mai pretențioasă în ceea ce privește întreținerea ei decât mobilă din PAL. Fii atent însă la materialele din care este fabricat mobilierul tău din MDF – de obicei structura se execută din PAL, iar fronturile din MDF. În acest caz trebuie să folosești soluții de curățare diferite în funcție de suprafață pe care vrei s-o cureți.

Dacă ai o mobilă din MDF mat atunci întreținerea mobilei se poate face cu o cârpă moale umezită doar în apă.

Dacă ai mobilier din MDF lucios atunci poți șterge suprafețele de praf cu lavete moi, care nu zgârie, sau cu un pămătuf. Dacă suprafața are urme de murdărie sau amprente, atunci poți șterge suprafețele cu soluție de curățat geamurile, alte soluții de curățare indicate pentru lemn lăsând urme. În cazul în care ai mobilierul din MDF achiziționat recent, este indicat că, timp de 15 zile de la îndepărtarea foliei protectoare, să nu ștergi suprafețele fronturilor lucioase. În felul acesta eviți zgârierea lor.

Dacă ai o mobilă din MDF furniruit atunci întreținerea mobilei se va face cu soluții de curățare indicate pentru lemn. Lustruirea MDF-ului furniruit se poate face cu o ceară specială pentru lemn.

Nu se recomandă pentru niciun tip de MDF soluții pe bază de alcool, solvenți chimici, acetona sau alte substanțe asemănătoare, aceste soluții ducând la deterioararea lui.

Poți șterge praful de pe sticlă cu o cârpă moale uscată sau cu un pămătuf. Dacă geamul este murdar atunci întreținerea mobilei din sticlă se va face cu soluții destinate curățării suprafețelor din sticlă. În cazul în care geamul este pătat (mai ales în cazul petelor de grăsime), poți curăța suprafața cu o soluție de detergent de vase, non-abrazivă. După spălare, șterge foarte bine suprafața curățată pentru a nu se usca cu urme.

Mobilierul tapițat este mai greu de îngrijit decât mobila din PAL, MDF sau din sticlă. Aspiratul mobilei tapițate elimină praful și scamele depuse pe ea. Dacă tapițeria este murdară sau are pete poți folosi aceleași soluții de curățat pe care le folosești pentru curățarea covorului.

Mobilierul din lemn masiv adaugă frumusețe casei tale, dar trebuie să-i acorzi mai multă atenție. Întreținerea mobilei din lemn masiv se face mai greu decât în cazul mobilierului din alte materiale. Șterge praful cât mai des pentru a nu permite acumularea lui pe suprafața acesteia. În acest scop poți folosi un pămătuf sau lavete moi.

Examinează ce fel de mobilă de lemn ai, poate fi lăcuită, vopsită sau mața. Dacă ai o mobilă vopsită poți s-o cureți de praf cu ajutorul aspiratorului. Pe mobila lăcuită poți folosi sprayuri, polish pentru mobilă sau ceară. Mobila mata poate fi ștearsă cu o cârpă moale umezită.

Este interzisă folosirea de soluții pe bază de alcool, substanțe abrazive sau solvenți chimici pentru întreținerea mobilei din lemn masiv.

Lorena-Mob-150x26px.png
P Luni - Vineri: 09:00 - 18:00 Sâmbătă: 09:00 - 14:00 E lorena_mob@yahoo.com M +40 723 814 833

Aboneaza-te la Newsletter

Copyright © 2020 LorenaMob SRL. Despre Cookie

Partener - Site4All